mandag 6. mai 2013

Samisk matkultur

 For et par helger siden hadde vi en hel dag med samisk mat på menyen. På formiddagen bakte Signe og jeg samiske fjellboller etter en oppskrift jeg fikk på lærerutdanninga for hmmm...mange år siden. Kan ikke huske at vi fikk vite noe om opphavet og det ligner veldig på en type scones med søt smak og egg. Smaker nydelig med syltetøy eller brunost!
 
 
 
Senere samme dag hadde vi avtale med Signes farfar om et lite kurs i gomposlaging. Gompos er blodmaten som vi vanligvis spiser sammen med kokt kjøtt, kokt tunge og margebein. I tillegg til blod er det grovt mel, finhakket nyretalg og finhakket fett fra reinribba. De kokes som boller i kraft etter at kjøttet er ferdig kokt. Her i huset liker alle gompos. Når Signe fikk velge fra fatet, så spiste hun gompos, tunge og marg før hun tok kjøttbitene.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar